pondělí 3. března 2008

Výlet do Prahy

Minulou neděli jsem se vydali na celodenní výlet do stověžaté Prahy. Nechtěli jsme tentokrát lítat po nákupech, ale naopak si projít všechna ta známá historická a turisticky významná místa našeho hlavního města. Prošli jsme celou Královskou cestu. Takže z Hradčanské, na kterou jsme přijeli autobusem jsme se přesunuli rovnou na Můstek, odkud jsme vyrazili po Příkopech k Prašné bráně. Potom jsme Celetnou ulicí došli na Staroměstské náměstí, až jsme se přes ulici Pařížskou dostali až na nábřeží Vltavy. Tam jsme se prošli až ke Karlovu mostu. Tam byla spousta všemožných různorodých umělců. Asi nejvíc nás, nebo aspoň mě, zaujal malý jazz band. Pak tam samozřejmě byly nejrůznější karikatury slavných osobností a umělecké fotky i kresby staré Prahy. Dál jsme pokračovali přes Malostranské náměstí až ke Hradu. Svatovítskou katedrálu už jsem samozřejmě párkrát viděl, už i takhle zblízka, ale až teď jsem si uvědomil, jak obrovská stavba to vlastně je. Shodli jsme se na tom, že je možná v některých ohledech hezčí než St. Paul´s cathedral v Londýně.
A když jsme měli tohle všechno za sebou, zašli jsme si do Slovanského domu do kina na Nejkrásnější hádanku nejnovější pohádku Zdeňka Trošky. Nám se to moc líbilo. V sále nás bylo maximálně patnáct, ale i tak jsme se dobře bavili. Herecké výkony byly opravdu moc pěkné, ale hlavně nás zaujal neokoukaný příběh, který byl prostě zase jiný. Rozhodně bychom se na to mohli podívat ještě jednou.
A na úplný závěr jsme dojeli zpět na Hradčanskou, kde jsme si počkali na autobus do Kadaně...ten však nejel a nejel, až jsme si říkali, jestli vůbec měl jet. V jízdním řádu to nebylo napsané, tak jsem rychle volal mamce, ať se podívá na internet. Tam ten autobus sice byl, nejel ale z Hradčanské. Špatně jsme se podívali. Co teď? Na Dejvickou už jsme to na ten správný autobus nestíhali...Zjistili jsme, že o dvě hodiny později by měl jet další. Už jsme odcházeli ze zastávky, když si Sabča všimla autobusu do Klášterce. Ten nám snad seslalo samo Nebe. Tak jsme se svezli klášterečákem a pak už byla hračka dostat se domů.
Měli jsme štěstí. Počasí bylo opravdu nádherné, nic nebylo pod lešením, film jsme si vybrali moc dobře a ten autobus...Bylo to super.
Prašná brána

Obecní dům

Staroměstská radnice

Chrám sv. Mikuláše

Okno Týnského chrámu (nedivím se, že si tehdy lidé připadali tak maličcí)

Židovská synagoga (ještě jsem vlastně neviděl jinou synagogu než židovskou)

Rudolfinum

Soutěžní otázka. Jakou budovu vidíte na fotce?

Anděl před Rudolfinem

Hradčany
PrahaMy a Praha
Hradní stráž
Pražský hrad
Katedrála sv. Víta

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Řekl bych, že ona budova, o které je soutěžní otázka, je Strakova akademie, tedy Úřad vlády ČR.

TG řekl(a)...

Teda, děti! Já to věděla, že Klášterec jednou někomu zachrání prdel(ku). :-)

Abee řekl(a)...

Teda, pan(í) anonymní to uhádl(a). Výhra Vás nemine, zůstaňte na drátě, řeknete mi jméno, adresu a pošleme Vám ji:)

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mě, co je vlastně hlavní výhra. Děkuji! :-)