středa 23. dubna 2008

Další narozeniny

Kromě paní Lenky De Bolle (všechno nejlepší) slaví dnes narozeniny i William Shakespeare. Dnes je tomu 444 let, co se v anglickém Stradfordu narodil malý William. V 18 letech si vzal o 8 let straší Anne Hathaway, se kterou měl tři děti: Susan a dvojčata Judith a Hamnet(ten v 11 letech zemřel). Shakespeare žil nějaký čas sám v Londýně, kde nejdřív přepisoval staré antické hry, později do nich přidával víc a víc vlastní tvorby až napsal první vlastní hru Jindřich IV. Založil v londýně hereckou společnost Lord Chamberlain´s men. Jeho tvorba byla tak dobře přijatá, že si brzy získal přízeň královny Elizabeth I. i krále Jamese I. Později si koupil divadlo Globe v Londýně. Psal další a další hry, a lidé na něj stále rádi chodili.
Po nějakém čase (taky když se dozvěděl o smrtisvého syna) se rozhodl opustit Londýn a vrátit se do rodného Stradfordu. Tam pořádal mnoho hostin pro své přátele, kteří za ním jezdili z Londýna. Jinak žil celkem normálním životem, dával štědré obnosy místnímu kostelu. Když potom 23. 4. roku 1616 zemřel, byl pochován právě tam, na místě před oltářem.
William Shakespeare napsal 38 her - většinou komedie (Komedie plná omylů, Veselé paničky Windsorské, Sen noci svatojánské), 5 známých tragédií (Macbeth, Othello, Hamlet, Romeo a Julie a Král Lear);několik historických her (Jindřich IV, V, VI;Richard II, III; Julius Caesar, Antonius a Kleopatra) a 154 sonetů. Zemřel za neznámých okolností v den svých 52. narozenin. Někteří říkají, že příčina smrti byla nadměrné oslavování, jsou však i jiné teorie. Smrt je stále nevysvětlená.
Jak Honza správně připomněl, William Shakespeare a Miguel de Cervantes y Saavedra zemřeli oba 23. dubna 1616, ale když tvůrce Dona Quijota byl už na onom světě, Shakespeare si ještě plnými doušky užíval života (musel jsem trochu změnit slova, aby to nevypadalo, že jsem to stáhnul z Honzovo článku:). Příčina této historické zajímavosti je v rozdílném kalendáři. Zatímco v Británii ještě přetrvával starý juliánský kalendář, ve Španělsku už zavedli nový, gregoriánský.

Žádné komentáře: