středa 23. července 2008

Ptáci

Konečně jsem taky viděl tuhle filmovou klasiku. Ze začátku jsem is říkal, že na tom není zase nic tak moc zvláštního, jak se o tom říká a píše. Ale přece jenom to byl skvělý zážitek.
Když se na film koukáte z hereckého hlediska, poznáte, že výkony jsou velice působivé a hraní působí nádherně přirozeně. Například když Mitchova maminka telefonuje, mluví úplně normálně, ne jako v dnešních filmech, kdy je záběr na telefonujícího člověka, který říká např. : "Ano? Co se stalo farmáři Fawcettovi? Byl zabit obrovským hejnem racků? Ale ne, to je strašné...cože? Že všechna okna v domě jsou rozbitá a na zemi se ještě pár mrtvých ptáků válí?" atd...
Nebyl to jeden z těch hororů, kdy se už od začátku dějí divné věci a na konci někdo vybafne. Nejdřív se pořádně rozvinul hlavní příběh a chvílemi film připomínal úplně obyčejný filmový román až do prvního útoku. Taky nepatří k hororům, kde se člověk opravdu bojí, ale poslední scéna, kdy ptáci útočí na dům, ve kterém jsou ukryti hlavní hrdinové, je opravdu velice působivá.
Někteří říkají, že je to nejhorší, co pan Hitchcock natočil, protože se moc soustředil na triky (použil asi 350 trikových záběrů), ale mně se strašně líbil. Byl to taky nejúspěšnější film roku 1963.

Žádné komentáře: