neděle 28. září 2008

Where have all the flowers gone?

V pátek jsme s naší školou procházeli celou Kadaň ve velkém průvodu. Každá třída si měla připravit nějaké téma, do kterého se stylizuje. Naše třída - Sexta - si vymyslela, že půjdeme jako hippies. Bylo až obdivuhodné, jak jsme se na tématu shodli. Helča nám nabatikovala trička , všichni jsme si pak sehnali zvonové kalhoty (většinou si je naši rodiče schovávali jako vzpomínku na staré časy), nějaké květiny do vlasů, přívěšky se symbolem míru, já jsem vzal kytaru a za zvuku písní San Francisco, Let the Sunshine in a Where have all the flowers gone jsme chodili po městě. Občas jsme si před nějakou třídou sedli do kroužku na trávu a podávali jsme si dokola falešného jointa ze zeleného čaje a užívali jsme si svobodu.
Když pak průvod skončil, začal jsem si říkat, že je škoda, že tahle doba je pryč a my jsme ani neměli šanci ji zažít. Samozřejmě měla své klady i zápory, ale prostě si zkusit ten život, to by mohlo být zajímavé.
Tak teď aspoň poslouchám Jimiho Hendrixe, a musím někde sehnat filmový muzikál Vlasy od českého režiséra Miloše Formana...
Doporučuji si přečíst článek o Hippies na Wikipedii.
Tento symbol je dnes brán jako Symbol míru, málokdo ale ví, že původně to bylo logo Kampaně za jaderné odzbrojení. Je to totiž spojení dvou písmen z tzv. praporkové abecedy neboli semaforu:
N
D
N D, jako zkratka pro Nuclear disarmament (doslova jaderné odzbrojení) dají dohromady symbol míru a vůbec celé éry hippies

Žádné komentáře: