neděle 25. ledna 2009

Nine Miles

Po pártýdenní pauze jsem zase zpět na svém blogu. Že se k tomu ještě vracím, dovolil bych si napsat sem o jednom nezapomenutelném výletě, kterého jsem se na Jamajce zúčastnil. Jeli jsme se podívat na místo, kde se narodil a je pochován Bob Marley. Dalo by se říct, že kdo nebyl v Nine Miles, nebyl na Jamajce (jaké máme takové důležité místo v Čechách?).
Městečko se nachází ve vnitrozemí na severu ostrova ve farnosti St. Anne. Lidí tam moc nežije. Asi jako na takové normální vesnici. Hned po příjezdu se nás ujímali nejrůznější obchodníci s čímkoliv (většinou nabízeli v pořadí: ganja, houbičky, hašiš, koks). Když jsme se jimi prorvali a Giftshopem jsme prošli do hlavního domu, všichni jsme se zastavili u velké televize, kde běžel dokument o Bobově životě. Dál jsme prošli na dvůr, kde na banjo hrál Bobův bratranec (!). A pak už následovala prohlídka hrobky Bobovy matky, která zemřela loni v srpnu 2008. Potom chatrč, ve které Bob bydlel, jeho pokoj, postel, obrazy na stěně,...a průvodci na každém důležitém místě zastavili a připomínali písně, které mají nějakou spojitost s tím místem. Vypadalo to tak, že bylo možné vidět dav 30 lidí, jak si zpívají: "I wanna love you, every day and every night, We´ll share the shelter,..." A právě shelter (=přístřešek) byla ta chatrč, ve které jsme byli. Viděli jsme i hrobku Boba Marleyho. Tam se však nesmělo fotit. V rakvi má s sebou kytaru, dred, trávu, míč na fotbal a bibli(I když jeho žena Rita plánuje převézt jeho ostatky do Etiopie, protože podle náboženství Rastafaria je Etiopie domovem všech Jamajčanů, o tom ale později.). Po tom, co jsme tohle všechno zhlédli, jsme prošli kolem nápisu "One love, one heart, tip your tour guide and feel alright".
Potom jsme jeli na vodopády Dunn´s river falls, které lidé zlézali zespoda nahoru. Další taková zajímavost byla, že tam všude létali obrovští ptáci s rozpětím asi 2 m jakoby nic. No, a takhle nějak to tam vypadalo.

Nápis na trávě v rasta-trikoloře (žlutá-slunce, zelená-tráva, červená-krev)

Česká vlaječka na jedné tabuli, jsou tam vlajky téměř všech zemí, ale aspoň vidíme, že tam jsme taky

Štít giftshopu v Nine Miles

Cedule:-)




Není poznat, jestli máte jet pomalu, protože se tam pracuje, nebo jestli si máte dát pozor na pomalé muže, kteří pracují:-)

Na tomhle kamenu Bob meditoval


Bobův pokojíček, od doby, kdy tam byl naposled, mu tam už nejspíš někdo uklízel, něco ubylo, něco přibylo, ale jeho pokoj to je:-)


Obal Bobovy desky Legend

Bratranec Boba Marleyho hraje reggae na banjo



Bob Marley jako Ježíš

Tak o těchhle ptácích jsem psal



Hrobka Bobovy matky




Za těmito dveřmi leží tělo Boba Marleyho

Dunn´s river falls

Další fotky jsou ZDE.

1 komentář:

PaULi_K řekl(a)...

Dunn´s river falls -->náDhErNá FOtKa!!!ChTělA byCh se Tam NěkdY PoDíVat.Jo a miMoChodEm,neříkal si,že tě baví fotit ptáky? xDD sem tam našla jen jednoho...snaD Se POlEpŠíŠ...xDD