sobota 7. listopadu 2009

Pittsburgh

Tohle město, ve kterém trávím 18. rok svého života, má co do rozlohy 151, 1 čtverečných kilometrů, v samotném městě (city) žije 335 000 obyvatel, celou metropolitní oblast tvoří asi 2, 4 mil. obyvatel. A proč Pittsburgh? Jméno dostal Pittsburgh od bývalého britského ministerského předsedy sira Williama Pitta. První zmínky pocházejí z přelomu 17. a 18. století.
Pryč už jsou doby, kdy byl Pittsburgh hlavně ocelářské město a celosvětově známá průmyslová metropole. Nyní se Pittsburgh přeorientoval na medicínu, technologie a finanční služby.
Město omývají tři řeky: řeky Allegheny a Monongahela, které tvoří trojúhelníkovitý tvar downtownu (centra města) se do sebe vlévají a tvoří tak novou řeku Ohio, která je 951 km dlouhá a co do objemu je to největší přítok řeky Mississippi.
Město Pittsburgh uzavřelo partnerství se 14 městy po celém světě, mezi nimi je třeba česká Ostrava nebo slovenský Prešov. Nedávno se tu konal celosvětový summit G-20 a v minulosti tu bydlel T. G. Masaryk. Ten tu má taky na Southside sochu.
Časopis Forbes označil Pittsburgh jako 10. nejčistší město a 13. nejlepší město pro mladé lidi (nenašel jsem ale, jestli je to v US měřítku nebo celosvětově).
Ulovil jsem už pár pěkných snímků, tak se pochlubím.
Downtown, foceno z Cupples Stadium, kde se obvykle konají sportovní utkání středních škol
Trocha toho Halloweenu
Downtown zblízka
PNC Arena
Mostů je tu nejvíc na světě
Je tu i několik mrakodrapů
Výhled na Pittsburgh z Mount Washington, tady se dvě řeky smíchají a vzniká třetí
Heinz Memorial Chapel dokazuje, že tady to město už taky nějakej ten pátek stojí, a že to nenítypický velkoměsto čistě jen s moderními budovami a mrakodrapy
Výhled na Carnegie Mellon University, kam chodil třeba Andy Warhol (předtím chodil na starou Schenley) nebo John Forbes Nash - držitel Nobelovy ceny za ekonomii, podle něhož byla napsána kniha a poté natočen film Čistá duše (Beautiful Mind)
Cathedral of Learning je jedna z nejhezčích budov, co jsem tu zatím viděl. Patří k Pittsburské Univerzitě a jsou v ní místnosti vyzdobené ve stylu jednotlivých zemí světa.
Takhle vypadá stará budova školy, na kterou teď já chodím, proto jsem napsal, že Warhol chodil do staré Schenley. Objevily se tam nějaké technické problémy, tak se škola před dvěma lety přestěhovala do nové budovy Reizenstein, což je v podstatě moderní kostka a k tomu tam máme ještě "základku" Frick Middle School

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jen pozor na záměnu slov ekonomika a ekonomie, není to to samé. V článku měla být ekonomie.

Kuba řekl(a)...

Samozřejmě, protože ekonomika je věda zabývající se ekonomií.

Kuba řekl(a)...

A zjistil jsem, proč jsem to tak napsal, udělal jsem chybu v překladu, v angličtině tam totiž byla Nobel Economics Prize, a economics může znamenat obé. Abych to řekl po americku, Sorry, my bad;)

Anonymní řekl(a)...

Ekonomika má v podstatě 3 významy:
1. jako hospodářstí nějakého subjektu (podniku, státu)
2. jako hospodaření, tj. plánování výroby, organizace, prodej atp.
3. jako hospodárnost, tj. šetrnost, efektivnost, resp. minimální náklady, maximální zisky

No problem, bro :-)

Anonymní řekl(a)...

Máš napsat hospodářství...