sobota 28. listopadu 2009

Výjimka potvrzuje pravidlo

Asi nejsem první, koho to napadlo, ale víte, jak se říká: "Výjimka potvrzuje pravidlo"? Znamená to, že každé pravidlo, které existuje, má nějakou výjimku, která ono pravidlo nikoli vyvrací, ale potvrzuje. Ale již tento výrok je pravidlo, znamená to tedy, že i tento výrok musí mít nějakou výjimku. Tím pádem, jelikož všechna pravidla by měla mít výjimku, některá pravidla nemají žádné výjimky a tudíž je to všechno v pohodě. Je to takový začarovaný kruh.
Trochu mi to připomíná ten starej vtip. Vlastně půlvtip: "Jaký je rozdíl mezi koňem?"
(to byl ten vtip...to je celý..)
Je po Dni díkuvzdání. Jak jsem psal, byl to hlavně svátek jídla. Murphy a Edna (brácha a hostmamka) šli na večeři k jednomu kamarádovi. Já jsem tam ale nešel, protože tam měla být spousta mně cizích lidí, tak jsem byl pozván na večeři k Brittany (je třeba vysvětlovat?). Měli jsme všechna typická, tradiční jídla: krůta, nádivka, bramborová kaše, brusinkové želé (Nikoli brusinkový juice, jak se někdy uvádí. Amíci totiž těmhle věcem říkají souhrnně juice, ale význam se někdy mění), a mnoho dalšího. Pořádně jsme se nacpali, a pak jsme koukali na spoustu různých filmů (Třeba Kung-fu Panda - úžasnej animovanej film!).
Chtěl jsem teď začít rozebírat, jak se z různých svátků, ať už amerických nebo českých, vytratilo kouzlo, jak všichni podlehli hlavně té materiální stránce věci, jak se všichni přetvařují, že je všechno v pohodě, ale ve skutečnosti by nejradši seděli někde v pokoji u počítače,... Ale nechci se do toho pouštět, protože o tomhle tématu už bylo napsáno dostatečně článků a natočeno dostatečně filmů.
Tenhle týden jsem zjistil, že už propadám jenom z jednoho předmětu. A to je angličtina. To se mi nikdy před tím nestalo, že bych propadal z angličtiny. Důvodem proč to tak je, je nejspíš fakt, že čteme Šarlatové písmeno, při čemž o každé kapitole máme napsat nějaký odborný (odporný) popis, a každý odstavec se má zaměřit na jinou stránku věci (tón, dikce, úhel pohledu, atd). Většina lidí z té třídy má s tímto problémy. Tak se snažím aspoň opisovat úkoly od ostatních, ale je to prostě nejtěžší předmět, co tu mám. Uvidíme, co se s tím dá dělat. Občas si tu říkám, jak se asi mají ostatní lidi z hotelu Sheraton v New Yorku. Ostatní studenti, kteří se dostali do Ohia, Kalifornie, Michiganu. Nikdo z nich není v IB programu. Tomu říkám lehkost bytí. Ale zase tolik si nestěžuju. Není to nezvladatelný. Stanovil jsem si cíl: prolezu! Hlavně ať mám známky C- a lepší, což se mi zatím ve většině předmětů daří. Nemám v plánu být tady výtečným Áčkařem a premiantem, protože tenhle můj pobyt za Velkou louží není o tom, co se naučím ve škole, ale co zažiju.
Takže tak...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Výjimka potvrzuje pravidlo - má to smysl. V opačném případě by se jednalo o zákon, který výjimky nepřipouští.

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě, že z principu je výrok "Výjimka potvrzuje pravidlo" čirý nesmysl. Výjimka nemůže potvrzovat pravidlo. To musí dojít každému, kdo není trotl.

A vysvětlení je zde: http://www.1000vecicomeserou.cz/308-vyjimka-potvrzuje-pravidlo/